Назад
Електронні петиції

До відома суб’єктів господарювання!

Дата публікації: 25.04.2019

Щодо попередження харчових отруєнь

Несприятлива ситуація з гострих кишкових інфекційних захворювань зазвичай складається в весняно-літній період року. З метою упередження  гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь під час планування роботи, пов’язаної з організацією святкування Пасхи та травневих свят, вважаю за доцільним  врахувати наступні вимоги законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

До проведення ярмарок та виїзної торгівлі залучати операторів ринку, які зареєстрували свої потужності відповідно до положень статей 23,25 Закону України від 23 грудня 1997 року № 771/97-ВР  «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Оператори ринку зобов’язані забезпечити  обіг харчових продуктів за умови дотримання законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, а саме: додержання  температурного режиму, умов зберігання та продажу цих товарів. На   харчові продукти, що знаходяться в обігу, у операторів ринку  повинно  бути     товарно-транспортні накладні.

Категорично забороняється продаж:

    

-  нефасованих і  неупакованих  продовольчих товарів з розносок,
лотків,  столиків,  корзин та неспеціалізованого транспорту,  крім
картоплі,  овочів,  фруктів,  плодів;

-  харчових продуктів,  що  не  мають  відповідного маркування,  належного товарного вигляду,  на яких строк  придатності  не  зазначено  або
зазначено   з   порушенням  вимог  нормативних  документів,  строк
придатності яких минув,  а також тих,  що надійшли без документів,
передбачених законодавством, зокрема, які засвідчують їх якість та
безпеку;

 - харчових   продуктів   і   напоїв   із застосуванням  посуду  одноразового  використання  при відсутності ємкостей для його збору і подальшої утилізації,  а також  повторне використання цього посуду.

Оператори ринку, які здійснюють свою діяльність в сфері ресторанного
господарства, повинні забезпечити відомчий лабораторний контроль виробництва за мікробіологічними показниками готової продукції, напівфабрикатів, води, об'єктів довкілля. 

При продажу продукції ресторанного господарства повинен застосовуватись   відповідний  інвентар  (щипці,  виделки,  совки,
лопатки   тощо).   Забороняється   продаж  з  кухонного  інвентаря
(кастрюль,  сотейників  тощо), що безпосередньо застосовується для
приготування їжі.

Нефасовані  продовольчі товари та продукція ресторанного
господарства  передаються  споживачу упакованими в папір, паперові
серветки,  поліетиленові  кульки  харчового призначення або в тару
споживача, 

Для обслуговування населення повинен бути допущений персонал, який не має протипоказань  щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов у  операторів ринку навчання з питань гігієни персоналу та гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів.

Працівники  дрібнороздрібної  торговельної мережі під час
виконання своїх обов'язків повинні:

- бути охайно  одягнені в формений чи санітарний одяг і головні
убори;

- додержуватися правил особистої гігієни, тримати робоче місце,
приміщення та навколишню територію в належному санітарному  стані,
не палити на робочому місці.

Пункти дрібнороздрібної торговельної мережі, повинні мати місця для миття рук, бачки з кришками для збирання відходів.
Прилавки мають бути закриті водонепроникними матеріалами.

Забороняється   допускати   в   пункти   дрібнороздрібної
торговельної  мережі  сторонніх  осіб. 

У разі  продажу  товару  або  продукції  ресторанного
господарства неналежної якості продавець зобов'язаний задовольнити
вимоги  споживача  відповідно  до  Закону України "Про захист прав
споживачів".

За  порушення  вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів оператори ринку несуть  відповідальність  згідно  із  чинним законодавством.

 


 

Начальник Кам’янсько-Дніпровського

районного управління Головного

управління   Держпродспоживслужби в

 Запорізькій області                                                                                                                           О.В.Забігайло