Електронні петиції

Пам’ятка Оператору ринка про гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими продуктами та виконання ветеринарно-санітарних вимог

Дата публікації: 26.07.2018

1. Чи погоджено місце розташування тимчасової потужності (палатки, кіоска, прилавки, рухомі транспортні засоби для торгівлі) з органами місцевого самоврядування.

1.1. Потужність утримується в чистоті та у належному стані

1.2. Захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів, забезпечено

1.3. Потужність обладнано засобами для підтримання належної особистої гігієни

1.4. Поверхні (включаючи поверхню обладнання), що контактують з харчовими продуктами, утримуються у непошкодженому стані, легко чистяться та дезінфікуються, зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів

1.5. Потужність забезпечено гарячою та/або холодною питною водою у необхідній кількості

1.6.Належні засоби для гігієнічного зберігання небезпечних та/або неїстівних речовин та відходів (рідких або твердих), а також засоби для їх зберігання та подальшого поводження та/або відповідний договір щодо їх утилізації (знищення) є в наявності

1.7.Належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю є в наявності

1.8. Харчові продукти розміщено так, щоб максимально знизити ризик їх забруднення

1.9. Обладнання та інвентар чисті та у разі потреби продезінфіковані. Чищення та дезінфекція здійснюються так, щоб забезпечити захист від появи ризику забруднення

            1.10.Обладнання та інвентар виготовлені з матеріалів та утримуються у належному стані та умовах, що зменшують ризик забруднення та дають змогу проводити їх чищення та дезінфекцію (крім тари та упаковки, що не повертається оператору ринку)

            1.11. Обладнання та інвентар розміщені так, що є можливість чищення обладнання та навколишньої території

            1.12. Обладнання каліброване відповідно до законодавства

            1.13. У разі використання хімічних засобів з метою запобігання корозії обладнання та контейнерів такі засоби використовуються відповідно до належної виробничої практики

            1.14. На потужності допускається персонал, який не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов у цього оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу, що підтверджено відповідними записами оператора ринку

            1.15. Персонал потужностей періодично проходить навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів у цього оператора ринку. Періодичність такого навчання встановлено самим оператором ринку

            2. Реалізуємая харчова продукція тваринного походження має якісне посвідчення.

            3. Витримуються терміни придатності харчових продуктів при реалізації.

            4. Чи має оператор ринку будь якої стадії виробництва або обігу харчових продуктів регістраційний номер потужності.